یکی از سنتهایی که در عصر ما، به ویژه در اربعین سالار شهیدان و زیارت امام هشتم علیه السلام نمود زیادی پیدا کرده است، سنت پیاده روی برای زیارت است که به تعبیری یکی از پایه گذاران اصلی این سنت در میان شیعه امام مجتبی علیه السلام هستند.
امام حسن مجتبی علیه السلام بارها پیاده به زیارت خانه خدا مشرف شدند که این موضوع در میان روایات شیعه و سنی ذکر شده است.
در روایتی ذکر شده که: لقد حج الحَسن بن على خمسا و عشرین حجة ماشیا. بحارالانوار ج۴۴، ص۱۵۴
به راستى که حسن بن على بیست و پنج سفر پیاده به حج رفت.
برخی از آیه ۲۷ سوره حج این استفاده را کردند که زیارت پیاده افضل است و زائران پیاده در پیشگاه خداوند مقدم هستند، روایات زیادی در فضیلت پیاده روی در مسیر زیارت خانه خدا و قبور اهل بیت وجود دارد و نیز همین روش در سیره بسیاری از بزرگان دینی برای ما نقل شده است.
در کتاب امالی شیخ صدوق ذکر شده است که امام صادق علیه السلام فرمود: حسن بن علی (ع) عابدترین مردم زمان خود و زاهدترین آنها و برترین آنها بود و چنان بود که وقتی حج به جای می آورد، پیاده به حج می رفت و گاهی نیز پای برهنه راه می رفت.
همچنین ماجرای جالبی از حالات امام مجتبی (ع) در هنگام پیاده روی زیارت و برکات سفرهای ایشان در کتب شیعی نقل شده است که در یکی از این سفرهای پیاده پاهای مبارک امام مجتبی (ع) بر اثر پیاده روی روی ریگهای خشک و سوزان، ورم کرد.
شخصی به آن حضرت عرض کرد: آقا اگر کمی سوار میشدید، پاهایتان بهتر میشد. امام فرمود: خیر وقتی به منزلگاه بعدی رسیدیم، مرد سیاه چهره روغن فروشی پیدا میشود که فلان روغن را دارد آن را برایم بخر، به پاهایم میمالم خوب میشود.
عدهای عرض کردند: پدران و مادرانمان به فدایت در پیش منزلی سراغ نداریم که در آنجا روغن بفروشند. امام به راه خود ادامه داد، چند ساعتی نگذشته بود که همان مرد روغن فروش پیدا شد، نزد او رفتند و روغن خواستند، او گفت: برای چه کسی میخواهید؟ گفتند برای امام حسن علیه السلام، روغن فروش گفت: مرا نزد آن حضرت ببرید وقتی که او را به حضور امام بردند به ایشان عرض کرد: من حاجتی به تو دارم و آن اینکه دعا کن خداوند فرزند نیکوکار و پرهیزکاری به من بدهد، وقتی از وطن بیرون آمدم همسرم نزدیک زایمانش بود.
امام فرمود: خداوند پسر سالمی که پیرو ماست به تو خواهد داد. وقتی روغن فروش به منزلش رفت، دید خداوند پسر سالمی به او داده است. همان پسر وقتی بزرگ شد به سید حمیری معروف شد و در زمره نام آورترین شیعیان راستین و شاعران آزاده اهل بیت قرار گرفت. اصول کافی، ج ۱، ص ۴۶۳
آنچه مشخص است برکات زیادی در زیارت پیاده وجود دارد، همان زیارتی که دل زائر را برای بار یافتن به محضر مزور آمادهتر میکند.
خداوند بزرگ توفیق شناخت بیش از پیش بزرگان دین و امامان هدایت را برای ما فراهم کند و ما را قدردان سنتهای به جا مانده از این اولیای الهی قرار بدهد. ان شاءا...